Vandringer med guide i Arboretet og Botanisk hage.

 

Symposiedagene vil vi tilby flere omvisninger.  Da det er vanskelig å nå over hele området på én dag, og vi tror det gir større utbytte å være sammen i mindre grupper, tilbyr vi tre rundturer som går parallelt, og som gjentas daglig, slik at dere alle får  mulighet til å se det meste.  Alle vandringene starter fra Fana Folkehøgskule.

 

Tur 1 tar for seg Botanisk hage og Gamlehagen på Store Milde.  Vi går ned Lunnabrekka til hovedinngangen for Botanisk hage. Smijernsdekoren på porten symboliserer kvann og vin. Vi passerer gjennom avdelingen Vakre blad og filosoferer over likheter og slektskap i planteriket. Deretter passeres Planteskolen og Forsøkavdelingen og vi kommer til Nyttevekstfeltet, der vi får titte inn i Osebergdronningens hage, og smake på vossekvann (Angelica archangelica ssp. archangelica f. maioram.  Vi gjør et lengre stopp i Fjellhagen, der det nå vil være mange vakre arter i blomst, bl.a. et utvalg sjeldenheter fra norske fjell, Himalaya og Chile.  Anlegget har foss og fiskedam, og kranses av trær brakt hjem av nordiske arboretsekspedisjoner i 1976.  Vi titter gjennom Mosehagen og fortrylles av vakre farger fra de siste tulipanene og de første sommerblomstene.  Peonene burde være på sitt beste nå, og syrinene skulle være begynt. Turen går ned til Mildevågen med en av Hordalands mest pittoreske naustrekker, og opp bakken til Gamlehagen.

 

Tur 2 tar for seg rhododenderon-kultivarene i Nydalen og planter fra Sørlige halvkule, men først går vandringen ned Villrosebakken i Naustdalen, der de tidligste rosene er i blomst, og møter kirsebærblomstringen (Prunus) nede ved sjøkanten.  Opp gjennom Hatlehaugen ser vi sjeldne arter av rogn og asal (Sorbus), og passerer gjennom Arboretets hovedsamling av kristtorn (Ilex). Dette er også et av de gunstigste områder for dyrking av eksotiske vekster, og vi kan love overraskelser!  Ferden går så gjennom avdelingen Levende Fossiler til Nydalen, der vi tar et kulturhistorisk dykk i rhododendron-foredlingen fra Det historiske hjørnet og Dvergene via Den røde plass til Amerikanske azalea, Japanske azalea og flere.  Tilbaketuren går gjennom Arboretets samling av lønn (Acer) som nå har fått nye, vakre blad, og derfra gjennom Kloppedalen med apeskrekk (Araucaria araucana) og Sørbøkdalen med flere arter av sørbøk (Nothofagus). I Den historiske bakken tar vi en titt på blomstringen hos de første historiske rosene.

 

Tur 3 går til Arboretets fjernere deler, til samlingene fra Asia og Nord-Amerika. Hovedattraksjonen er villformene av rhododendron i Nore Korsdalane. Vi vandrer målbevisst innover uten å affiseres nevneverdig av vakre planter på vår vei. I Miniarboretet tar vi av mot idyllen Mørkevatnet og kommer opp i Japansamlingen, der vi viser mange sjeldenheter som trives forbausende godt. Og nå er furuskogen plutselig blitt full av all verdens sjeldne rhododendron, ordnet i et naturlig system.  Her er aldri alle artene i blomst til samme tid.  Men det er alltid overraskelser og nok av vakre blomster å se.  Vi unner oss en runde gjennom asiatiske bartrær og bambus, via slektene Stewartia og Trochodendron, før vi på nytt kommer gjennom rhododendron-samlingen, fra en annen vei denne gangen. Returen går via Japansamlingen til Miniarboretet, og nå koster vi på oss å ta Lynghagen nærmere i øyesyn.  Er det så tid til overs, går hjemturen gjennom Nydalen med rhododenderon-kultivarene eller en kan ta veien via Kloppedalen og Sørlige halvkule.

 

Tur 4 Bergen: Muséhagen og Rhododendrariet

Vi blir fraktet med buss fra Milde til Bergen sentrum, til Nygårdshøyden der Universitetet i Bergen holder til. Her ligger også Muséhagen ved Bergen Museum. Hagen var i 1999 100 år, og inneholder mange sjeldne og svært eksotiske planter som en ikke ser andre steder ved 60 grader nord. Her er også utrolig mange sjeldne Rhododendron å se. Fra Muséhagen går ferden til byparken ved Lille Lungegårdsvann, en av byens samlingssteder og festarenaer. I et hjørne av parken finnes et Rhododendrarium, en utsøkt utstilling av sjeldne og eksotiske rhododendronarter, som har funnet seg godt til rette ved en av byens travle gater. Etter dette tar vi Fløibanen fra Vågen opp fjellsiden. I mer enn 20 graders helning blir vi fraktet gjennom skoger av bøk og andre treslag plantet av Bergens Skog og Træplantningsselskab gjennom snart 150 år. En fabelaktig utsikt åpenbares (om værgudene vil), og på toppen kan en skue utover fjord og fjell med en av Nordens eldste og mest livskraftige byer for sine føtter. Velkomstmiddagen er servert i Fløien folkerestaurant. Etter maten bærer det ned igjen. Om været er godt anbefales å ta den til fots. Og tenk da på at de skogkledde skrentene i 1860-årene var snaue og nakne etter mange branner og beiting fra sau gjennom generasjoner. Helt til vår nasjonalskald, Bjørnstierne Bjørnssons oppfordring, ’Enn om vi klædte Fielderne!’, ble tatt på alvor av framsynte bergenske

 


  Den norske Rhododendronforening                             www.rhododendron.no                                   stiftet den 30.mai 1997